The Sage, Quayside, Gateshead

Sage Gateshead contains three performance spaces; a 1,700-seater, a 450-seater, and a smaller rehearsal and performance hall, the Northern Rock Foundation Hall. The rest of the building was designed around these three spaces to allow for maximum attention to detail in their acoustic properties. Structurally it is three separate buildings, insulated from each other to prevent noise and vibration traveling between them. The gaps between them may be seen as one walks around inside. A special spongy concrete mix was used in the construction, with a higher-than-usual air capacity to improve the acoustic. These three buildings are enclosed (but not touched) by the now-famous glass and steel shell.

Sage Gateshead

Sage One was intended as an acoustically perfect space, modeled on the Musikverein in Vienna. Its ceiling panels may be raised and lowered and curtains drawn across the ribbed wooden side walls, changing the sound profile of the room to suit any type of music. Sage Two is a smaller venue, possibly the world’s only ten-sided performance space. The building is open to the public throughout the day.

Here’s a view from inside.

Advertisements

3 thoughts on “The Sage, Quayside, Gateshead”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s